Zkuste si umělou inteligenci s Teachable Machine

Počítače jsou čím dál tím výkonnější a vývojáři již desítky let pracovali na rozvoji umělé inteligence. Jsme nyní svědky přicházení umělé inteligence i do škol. Co se již běžně používá ve světě a ani o tom nevíme, máme nyní možnost si vyzkoušet.

Objevte se žáky brány AI světa a vyzkoušejte si jednoduché programování umělé inteligence. Co kdyby dokázala poznat plemeno psa, květiny, emoce? Co dalšího by mohla rozpoznat?

Principy si můžete vyzkoušet v nástroji Teachable Machine. Umělou inteligenci nejdříve musíte zásobit daty (např. obrázky) a říct jí, co na něm je. Pamatujete si, jak čas od času při ověřování hesla jste klikali, kde je semafor, přechod aj.  I tím jste pomáhali AI se učit.

Zkuste si Image Project v Teachable Machine. A naučte umělou inteligenci rozpoznat třeba květiny!

Po nahrání obrázků klikněte na training a poté můžete přes webkameru zkusit identifikaci. Buď květinu utrhněte a přineste, nebo ukažte do webkamery obrázek. A protože umělá inteligence, kterou jste si natrénovali nemusí v sobě znát váš obličej, pokusí se vás také přiřadit. To bychom ji museli naučit, že nejste květina. Nebo jste? 🙂


Nahrajte fotografie do jednotlivých “tříd” (Class) a ty pojmenujte. Vidíte, pro začátek stačí několik málo fotografií. Pro větší přesnost doporučujeme nahrát více druhů.

Dejte trénink a poté vyčkejte na aktivaci kamery. Vidíte? O mě si to myslí, že jsem tulipán. To mě těší.



PS: Nemusíte používat web kameru pro identifikaci předmětu v části preview. Stačí se přepnout na FILE.

A na závěr – nezapoměňte případně aktivitu využít i k otevření tématu etiky a bezpečnosti.

Mgr. Markéta Čonková

Lektorka ITveSkole.cz