Dotaz měsíce (březen 2022)

Od června 2018 vybírá Odbor administrace zjednodušených projektů ve spolupráci s konzultační linkou pro šablony jeden z nejčastějších dotazů žadatelů a příjemců zjednodušených projektů obecnějšího charakteru za uplynulý měsíc a zveřejňuje odpověď na webových stránkách OP VVV.

Otázka za březen 2022 pro výzvu 63/64 a 65/66:

Otázka: Máme povinnost registrovat se v systému IS ESF 14+ a vyplňovat zde Kartu účastníka i v případě, že indikátor 6 00 00 není povinný k naplnění? Někteří naši učitelé splnili během realizace projektu bagatelní podporu, ale v projektové žádosti jsme to neplánovali.

Odpověď: Ve výzvě č. 02_18_063, 02_18_064 a 02_18_065 a 02_18_066 Šablony II není indikátor 6 00 00 Celkový počet účastníků povinný k naplnění, ale je povinný k vykázání v případě, že některý z pedagogů byl podpořen v rámci vzdělávání 24 hodinami a více. V Pravidlech pro žadatele a příjemce (kapitola 11 Indikátory) je uvedeno, že jakmile je konkrétní osoba v rámci projektu podpořena a bude započtena do indikátoru milníku 6 00 00, příjemce je povinen zajistit za tuto osobu vyplnění a podepsání karty účastníka.

V případě, že v projektové žádosti nebylo plánováno vykázání dosažené hodnoty indikátoru 6 00 00 a tento indikátor nebyl do projektu navolen, je příjemce povinen prostřednictvím žádosti o změnu tak učinit. Žádost o změnu lze podat během realizace projektu i po jeho skončení. Přístupové údaje do IS ESF 14+ příjemce obdrží po schválení žádosti o změnu. Jedná se o změnu podstatnou, ke které bude vydán dodatek k právnímu aktu.

Otázka za březen 2022 pro výzvu 65/66:

Otázka: V době prodloužení doby realizace projektu z důvodu pandemie COVID-19 ukončil pedagog pracovní poměr a nestihl dokončit realizaci celé aktivity Tandemová výuka. Je možné ho nahradit jiným pedagogem, který by aktivitu dokončil?

Odpověď: Dle přílohy 3 výzvy Přehled šablon a jejich věcný výklad jsou výstupem aktivity Tandemová výuka dva absolventi dvanácti ucelených bloků vzájemné spolupráce pedagogů v celkové délce 24 hodin vzdělávání každého pedagoga. Z tohoto důvodu není možné aktivitu realizovat více pedagogy a absolvované hodiny dělit mezi více osob.

V případě, že se příjemci nepodaří zrealizovat všech 24 hodin spolupráce, je možné do závěrečné zprávy o realizaci vykázat i částečně splněnou aktivitu. Aktivita se skládá z 12 jednotek aktivity. Jedna jednotka představuje dvouhodinový blok spolupráce pedagogů. V takovém případě příjemce vrací po schválení závěrečné zprávy o realizaci pouze částku odpovídající součtu nesplněných jednotek, nikoli částku odpovídající celé aktivitě/šabloně. Bližší vysvětlení je uvedeno v příloze 3 výzvy na str. 186.

Otázky za březen 2022 pro výzvu 80/81:

Otázka: Pedagog zapojený do realizace aktivity 3.II/7 Tandemová výuka ukončil pracovní poměr a nestihl dokončit realizaci celé aktivity. Je možné ho nahradit jiným pedagogem, který by aktivitu dokončil?

Odpověď: Dle přílohy 3 výzvy Přehled šablon a jejich věcný výklad jsou výstupem aktivity Tandemová výuka dva absolventi 10 ucelených bloků vzájemné spolupráce pedagogů v celkové délce 20 hodin vzdělávání každého pedagoga. Z tohoto důvodu není možné aktivitu realizovat více pedagogy a absolvované hodiny dělit mezi více osob.

V případě, že se příjemci nepodaří zrealizovat všech 20 hodin spolupráce, je možné do závěrečné zprávy o realizaci vykázat i částečně splněnou aktivitu. Aktivita se skládá z 10 jednotek aktivity. Jedna jednotka představuje dvouhodinový blok spolupráce pedagogů. V takovém případě příjemce vrací po schválení závěrečné zprávy o realizaci pouze částku odpovídající součtu nesplněných jednotek, nikoli částku odpovídající celé aktivitě/šabloně. Bližší vysvětlení je uvedeno v příloze 3 výzvy na str. 109.

Otázka: Plánujeme zrealizovat aktivitu Projektový den ve výuce (povinná aktivita) a odborník z praxe nám nabízí své zapojení do aktivity bezplatně. Je to akceptovatelné?

Odpověď: Předmětem administrativní kontroly a kontroly na místě jsou výstupy uvedené v příloze 3 výzvy Přehled šablon a jejich věcný výklad. Příjemce nemusí jednotlivé účetní položky ve svém účetnictví nebo daňové evidenci přiřazovat ke konkrétnímu projektu a nemusí prokazovat skutečně vzniklé výdaje ve vztahu k projektu účetními doklady.

Příjemce je povinen uzavřít s odborníkem z praxe pracovně právní dokument nebo smlouvu o poskytnutí služby. Pokud v těchto dokumentech není uvedena finanční odměna pro odborníka z praxe, tedy v souvislosti s realizací aktivity nevznikl žádný výdaj, není možné předložit výstupy aktivity do zprávy o realizaci. Škola takovou aktivitu může realizovat mimo projekt Šablony III.

Zároveň si Řídicí orgán dovoluje upozornit na nutnost dodržovat ustanovení o minimální mzdě v případě uzavření pracovně právního dokumentu (DPP/DPČ) s odborníkem z praxe.

S Vašimi dotazy se můžete obracet na konzultační linku na tel: 234 814 777 nebo písemně na: dotazyZP@msmt.cz.

Zdroj: Operační program Výzkum, vývoj, vzdělávání / MŠMT [online]. Copyright © Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání [cit. 31.03.2022]. Dostupné z: https://opvvv.msmt.cz/aktualita/dotaz-mesice-brezen-2021.htm